Graag wil ik mijn dank uitspreken voor de overweldigende hoeveelheid uitingen van medeleven, in woord en geschrift, die ik mocht ontvangen na het overlijden van mijn vader Jaap.
Mijn vader betekende veel voor veel mensen, dat is mij duidelijk geworden. Wat mij opviel, was dat blijkens de reacties hij dezelfde persoon was in zijn handelen en woorden ongeacht de omstandigheden of de persoon. Zijn liefde voor kunst en zijn belangstelling voor het werk van collega’s, ongeacht of dat onbekenden, grootheden in het vak, leerlingen of leermeesters waren, speelden daarin een centrale rol.
Velen van u zullen binnenkort een dankkaartje van mij ontvangen of hebben dat al ontvangen; helaas niet iedereen bij gebreke van een postadres, vandaar dat ik ook middels dit bericht aan u mijn dank uitspreek.
Ploos van Amstel in zijn atelier met hond Laika, 2016
Foto Dorte Hopmans, Amsterdam (c) Stichting Jaap Ploos van Amstel
Tenslotte nog een opmerking van andere aard. Ik vermoed, daarin ondersteund door de professionele mening van meerdere personen, dat de belangstelling voor het werk van papa niet zal afnemen met zijn heengaan. En aangezien ik zelf ook zeer gesteld ben op zijn werk, wil ik die belangstelling blijven faciliteren, onder meer door catalogisering, een nieuwe website, en wellicht door nieuwe tentoonstellingen. Daarom, als u in welke hoedanigheid ook vragen heeft over zijn werk, dan verneem ik dat graag van u.
Hoogachtend,
(Floris Ploos van Amstel)
de tekst van p.f. thomése
6/2022
Velen bleken geraakt door de tekst van P.F. Thomése op de rouwkaart van Jaap Ploos van Amstel.
Het fragment is afkomstig uit het verhaal 'Rare vogels', dat zich wellicht het beste laat omschrijven als een hedendaags surrealistisch sprookje. Als inspiratie diende een grote reeks tekeningen van Maraboes van de hand van Ploos van Amstel, die door vriend een buurtgenoot Thomése werden geplaatst in het Ripperdapark, met daarbij Ploos van Amstel, met de nodige dichterlijke vrijheden, als hoofdpersoon.
Het verscheen voor het eerst in 2012, in een gelimiteerde, genummerde, en door kunstenaar en schrijver gesigneerde oplage, uitgegeven door Kunstcentrum Haarlem. Later, in 2016, werd het opgenomen in de bundel 'Verzameld nachtwerk'; dit boek is nog steeds verkrijgbaar.
'Verzameld nachtwerk’
P.F. Thomése
272 pagina's, 2016
Een uitgave van Atlas Contact
ISBN 9789025447779
jaap ploos van amstel overleden
5/2022
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave (opent in nieuw venster of tab).
achter glas
I/2022
Recentelijk werd Jaap Ploos van Amstel geattendeerd op een uitzonderlijk werk van zijn hand, te weten een glasschilderij uit de jaren negentig.
In 1996 werd door Willem Snitker, beeldend kunstenaar en de man achter de bijzondere Heemsteedse galerie De Bleeker, en door kunstverzamelaars Paul en Janny Brinkman een uniek project opgestart. Het echtpaar Brinkman had een aanzienlijke collectie van glassschilderijen opgebouwd, een medium dat sinds de negentiende eeuw niet of nauwelijks werd gebruikt in Nederland. Samen met Snitker organiseerden ze een grote tentoonstelling in cultureel centrum het Oude Slot Heemstede, waarvoor ze vele Nederlandse kunstenaars gevraagd hadden een bijdrage op of achter glas te maken.
'Stokrozen' - Ploos van Amstel, 1996. Olieverf achter glas, 70x60 cm
Foto Galerie Nieuw Schoten, Haarlem
Naast Snitker en Ploos van Amstel werd werk getoond van Siep van den Berg, Kees Bierman, Margreet Bouman, Johan Breuker, Rob Clous, Maya van Hall, Jeroen Henneman, Jaap Hillenius, Hugo Kaagman, Fon Klement, Cyril Lixenberg, Sam Middleton, Eric de Nie, Michel van Overbeeke, Nono Reinhold, Jörg Remé, Ronald Ruseler, Jan Sierhuis, Willeke van Tijn, Gerbrand Volger en Piet Warffemius. Bij de tentoonstelling verscheen ook een boek getiteld ‘Achter glas’ waar alle werken in staan afgebeeld.
Het werk van Ploos van Amstel bestaat uit meerdere, aan de achterzijde beschilderde glazen platen en een zwarte achtergrond, waardoor een sterk effect van diepte en driedimensionaliteit ontstaat. Het schilderij wordt sinds kort aangeboden door kunsthandel Galerie Nieuw-Schoten te Haarlem, waar het ook (op afspraak) te zien is.
'Achter glas’
Catalogus bij een gezamenlijke tentoonstelling van galerie de Bleeker en cultureel centrum het Oude Slot Heemstede van 7/12/1996 tot 19/1/1997.
Tekst: Paul Brinkman
Samenstelling: Willem Snitker en Juliska Kok
ISBN 90-75209-05-3
jaap ploos van amstel 95 jaar!
XI/2021
Jaap Ploos van Amstel is erin geslaagd om de leeftijd van 95 jaar te bereiken, en dat in zeer behoorlijke gezondheid! En Museum Henriette Polak heeft een zeer fraaie felicitatie bedacht.
Ploos van Amstel in zijn atelier, 2016.
Foto Dorte Hopmans (c) 2016-2021
De komende maanden (tot en met 20 maart 2022) toont het museum een selectie van werken van Ploos van Amstel uit hun collectie, aangevuld met enkele bruiklenen, waaronder een recent portret door Wendelien Schönfeld.
Het werk van Ploos van Amstel is al vanaf het vroege begin vertegenwoordigd in de collectie van het museum. Mevrouw Polak zelve en Joop Sjollema, haar goede vriend en artistiek adviseur, zijn nog vóór de oprichting, toen de grondslagen van collectie werden gevormd, op atelierbezoek geweest en hebben enkele werken aangekocht. Later heeft het museum ook werk verworven uit de nalatenschap van Jeanne Bieruma Oosting, alsook na een schenking door Ploos van Amstel.
Het ligt in de lijn van verwachting dat na de lockdown tot 19 januari 2021 de Nederlandse musea weer open mogen voor het publiek.
Dat betekent dat de tentoonstellingen waar Ploos van Amstel vertegenwoordigd is (zie de pagina tentoonstellingen op deze website) ook weer te zien zijn, zij het na het doen van een boeking voor een tijdslot. De tentoonstellingen in het Frans Hals en in Museum Henriette Polak zijn zelfs verlengd.
Zaal Frans Hals Museum, locatie Hal, met olieverf 'Vliegerfeest' door Jaap Ploos van Amstel, met in de achtergrond een pastel van Jacobus van Looy (1855-1930) en een borstbeeld van Jan Bronner (1881-1972).
Foto Gert Jan van Rooij (c) 2020
haarlems dagblad over tentoonstelling galerie kruis-weg68
XI/2020
Op 18 november plaatste Haarlems Dagblag een erg leuk artikel van de hand van Leontien van Engelen over de tentoonstelling van Ploos van Amstel en Wim Borst.
Cube Series, van Wim Borst, 17x17x8 cm, (4 delen), porselein, 2020
Twee boeken zijn recentelijk uitgekomen waarin werk van Ploos van Amstel is opgenomen.
Allereerst het boek Water Verf. Het boek, dat verschijnt ter gelegenheid van de 75e
verjaardag van de Hollandse Aquarellistenkring is zowel een beeldessay
als een bloemlezing uit het werk van de leden van de kring. Met een tekst van Tonnus Oosterhoff, en een essay over de geschiedenis van de Aquarellistenkring door Sipke Huismans.
Deze zeer fraaie uitgave, 262 pagina's, 235x165 mm, hardcover, kost 30 Euro, en is verkrijgbaar bij o.a. bol.com, op de website van uitgeverij Lecturis, en in de boekhandel. ISBN 9789462263871
Ook vers van de pers, de catalogus bij de tentoonstelling Mag Het Ook Mooi ZIjn?, de grote najaars-tentoonstelling van het Frans Hals Museum, locatie Hal. Het boek bevat een essay van de hand van Antoon Erftemeijer, conservator moderne kunst van het Frans Hals Museum, alsook 60 kleurenafbeeldingen van geëxposeerde werken, en beknopte biografische schetsen van de 25 getoonde kunstenaars. Deze fraaie en handzame
uitgave, 84 pagina's, 210x210 mm, softcover, kost slechts 5 Euro, en is verkrijgbaar bij beide locaties van het Frans Hals Museum.
Het is ook verkrijgbaar bij deze website, voor 9 Euro (5 Euro + 4 Euro verzendkosten). Klik daarvoor hier, of mail naar floris@ploosvanamstel.com. Desgewenst kan het ook worden opgehaald.
eine figur in raum
V/2020
In 1997 schreef Ploos van Amstel een artikel voor Kunstschrift, waarin hij zijn ervaringen deelde over de 2 zomers die hij doorbracht bij de Schule des Sehens van Oskar Kokoschka in Salzburg. Dit artikel is nu ook online geplaatst en is hier te lezen.
Oskar Kokoschka, (zelfportret met beeldje), litho, 72x53 cm, 1964/1966. Collectie Ploos van Amstel.
de biënnale van sao paolo 1963
III/2020
Recentelijk werd Ploos van Amstel benaderd door iemand die door vererving in het bezit was gekomen van een olieverf van zijn hand uit de vroege jaren '60. Uit het etiket op de achterzijde bleek dat dit één van de werken was die op de Bienal de Sao Paolo van 1963 was getoond.
Ploos van Amstel 'Tuin in de winter', olieverf op doek, 75 x 90 cm; particuliere collectie
De Nederlandse inzending was samengesteld door prof. Nico Vroom (1915-1995), toenmalig directeur van de Rijksacademie in Amsterdam. Naar alle waarschijnlijkheid was dat mede naar aanleiding van tentoonstellingen van Ploos van Amstel in Kunstenaarscentrum Bergen danwel bij Galerie Magdalene Sothmann in Amsterdam.
Of het werk - nummer 31 in de catalogus - meteen na de Bienal naar Nederland is teruggekeerd, is nog niet na te gaan. Het is mogelijk dat het gekocht is bij Galerie Magdalene Sothman, maar de kans bestaat ook dat de grootouders van de huidige eigenaar het werk in Brazilië hebben aangekocht, en dat het pas jaren later weer naar Nederland terugkeerde.
Het schilderij is in uitstekende conditie, en zal wellicht op enig moment in de toekomst worden tentoongesteld bij een overzicht.
de nieuwjaarskaart 2020
I/2020
Dit jaar bevat de nieuwjaarskaart van Ploos van Amstel een strofe uit een gedicht van Hans Tentije, uit de bundel 'Om en nabij' uit 2016.
Klik op de kaart voor een grotere afbeelding (opent in nieuwe tab)
Tentije, pseudoniem van Johann Krämer (1944) debuteerde in 1975, en heeft inmiddels ruim 20 boeken op zijn naam staan, waaronder samenwerkingen met kunstenaars als Rob Verkerk en Peter Bes. In 2017 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygens-prijs. Over die toekenning schreef Maria Barnas in de Volkskrant het volgende:
We zijn Hans Tentije zeer erkentelijk voor de toestemming die hij heeft gegeven zijn woorden te plaatsen op de kaart. Voor meer informatie over Hans Tentije, bezoek de website van Uitgeverij De Harmonie.
gewijzigde datum opening tentoonstelling
IX/2019
Vanaf 5 oktober tot en met 29 december 2019 is in Kasteel Groeneveld de tentoonstelling 'Natuur Getekend' te zien, met werk van leden van de Nederlandse Kring van Tekenaars. Helaas is in een eerder verzonden uitnodiging een inmiddels gewijzigde datum voor de opening vermeld.
De opening zal plaatsvinden op zaterdag 5 oktober 2019 om 15:00(en dus niet zondag). U bent hierbij van harte welkom.
collectie armando in museum chabot
IX/2019
Vanaf 19 september 2019 tot en met 1 maart 2020 is in het Chabot Museum te Rotterdam de tentoonstelling te zien "Ik voel me hier gewoon thuis", een compleet overzicht van de privéverzameling van Armando (1929-2018). Het Chabot Museum heeft deze omvangrijke collectie in 2014 als schenking mogen ontvangen.
In de collectie - en in deze tentoonstelling - bevindt zich ook een tekening van Ploos van Amstel, in de jaren zeventig door Armando aangeschaft.
Daarnaast is nog een werk van een andere Ploos van Amstel te zien, namelijk Han Ploos van Amstel (1926-2004). Han, verre familie van Jaap middels een gedeelde voorouder eerste helft 19e eeuw, was zwakbegaafd, en is na zijn 60ste gaan tekenen bij de dagbesteding, voornamelijk grote vellen met rijen van auto's. ZIjn werk heeft een zekere reputatie opgebouwd binnen de zogeheten Outsider Art en is in meerdere
collecties vertegenwoordigd.
schenking aan de provincie noord-holland
IX/2019
In één van de fraaie historische zalen van Paviljoen Welgelegen, het voormalig paleis van Lodewijk Napoleon, en thans de zetel van de Provincie Noord-Holland, vond 12 september jl. de overdracht plaats van een schilderij van Ploos van Amstel, getiteld 'Laokoön en het Vlooienveld'.
'Ploos van Amstel 'Laokoön en het Vlooienveld', olieverf op doek, 90 x 120 cm
In het gezelschap van onder andere zoon Floris Ploos van Amstel, de Haarlemse zilversmid en verzamelaar Daan Brouwer, en Simone Memel, conservator van de kunstcollectie van de Provincie Noord-Holland, onthulde Commissaris van de Koning Arthur van Dijk het schilderij dat door Ploos van Amstel aan de Provincie werd geschonken.
Ploos van Amstel en Commissaris van de Koning Arthur van Dijk
De Provincie Noord-Holland heeft al meerdere werken van Ploos van Amstel in de collectie, een relatie die teruggaat tot de jaren zestig, en die ook geleid heeft tot meerdere grote tentoonstellingen van Ploos van Amstel in het provinciehuis. Simone Memel was eerder dit jaar op dit werk geattendeerd door Daan Brouwer, hetgeen resulteerde in de schenking.
Tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september, zal het schilderij te zien zijn in de hal van het provinciehuis, Paviljoen Welgelegen, geopend tussen 11:00 en 17:00.
ploos van amstel in teylers en in maritiem museum VII/2019
Op de zgn. Aanwinstenwand van Teylers Museum zijn van 23 juli t/m 8 oktober 2019 enkele werken van Ploos van Amstel te zien. Het betreft tekeningen en aquarellen uit de schenking die hij deed aan Teylers Museum in 2016, ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag onder het motto "wie jarig is, trakteert"! Verlengd
t/m 1 december 2019
In het Maritiem Museum te Rotterdam is in de tentoonstelling 'Venster op de haven', welke te zien is tot eind mei 2020, een olieverfschilderij opgenomen van Ploos van Amstel. Het is een werk uit zijn serie Nieuwe Waterweg, het aloude 'werkgebied' van rederij Spido waar deze erg leuke tentoonstelling over gaat.
een prikkelende salon in spaarndam
XI/2018
Zaterdag 17 november jl. vond in de prachtige Oude Kerk van Spaarndam de zgn. salon plaats bij de tentoonstelling van Ploos van Amstel in Kunstcentrum De Kolk.
De bijzonder fraaie Oude Kerk van Spaarndam, gebouwd in 1627, waar Frans Hals trouwde
Na een introductie door Johanna van Steen, hield Ploos van Amstel een beknopte lezing, opgebouwd rondom wat hij zelf omschreef als "een grabbelton van vergaarde citaten", over kunst en kunstbeschouwing, een lezing die door Haarlems Dagblads als prikkelend werd omschreven.
Daarbij vond ook een prachtig optreden plaats van pianiste, organiste (en buurvrouw!) Gerrie Meijers, in deze video te zien en te horen bij een optreden in 2009, die op de vleugel een vijftal variaties van Toon Hagen ten gehore bracht, afgewisseld met voordracht van gedichten van o.a. Hanny Michaelis door Johanna van Steen.
Op 3 maart jl. vond in de Oude Kerk in Spaarndam de opening plaats van de tentoonstelling 'Land' die te zien is in het naastgelegen Kunstcentrum De Kolk. Gastconservator Harry Swaak, van Castellum Aquae, koos hiervoor de Haarlemse kunstenaars Alice Brasser, Helmut van Galen, en Ronald Ruseler.
Afgebeeld: werken van Brasser, Van Galen, Ruseler. Foto Ploos van Amstel: Betty van Galen
De tentoonstelling werd geopend door Jaap Ploos van Amstel, oud-docent van exposanten Van Galen en Ruseler. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 25 maart, zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00, alsook op afspraak. Voor meer informatie, bezoek de website van KC De Kolk.
Op de tentoonstelling van de Nederlandse Kring van Tekenaars in Laren (voor meer informatie, klik hier) zal voor het eerst een nieuwe reeks tekeningen van Ploos van Amstel worden getoond: raceauto's.
In 2017 is begonnen met dit onderwerp. Hiertoe is een bezoek gebract aan verschillende teams en aan het Louwman Museum in Den Haag.
Het eerste team dat bezocht werd, is het historische team Equipe Jaronn in Beverwijk, van de onvolprezen Randall Lawson, eigenaar van Autopassion, die een prachtige collectie heeft opgebouwd van klassieke monoposto's, zoals de Martini Mk 12 Formule 3 wagen uit 1973, destijds gereden door
Jacques Laffite.
Jaap Ploos van Amstel in de prachtige workshop van Equipe Jaronn
Daarna is een bezoek gebracht aan een modern raceteam, te weten Van Amersfoort Racing in Dronten. Van Amersfoort kan met recht een internationaal topteam genoemd worden. Uitkomend met 3 auto's in de Formule 3 en 3 auto's in de Formule 4, heeft Van Amersfoort al jaren een solide toppositie. Daarnaast geldt het team als kweekvijver voor grote
talenten, zoals recentelijk Max Verstappen
Carrosserie-onderdelen in de werkplaats van Van Amersfoort Racing
Al het voorbereidend werk heeft geleid tot een grote reeks tekeningen, vnl. krijt en houtskool, waarvan een eerste selectie te zien zal zijn in het Rosa Spier Huis.
Jaap Ploos van Amstel, 'Raceauto’s X',
2017, 35x45 cm
heropend: inschrijving verjaardagspenning ploos van amstel door frank letterie
III/2017
Naar aanleiding van het artikel over deze penning in het maart/april nummer van het tijdschrift De Beeldenaar, het huisorgaan van de Nederlandse Vereniging voor Penningkunst, is besloten om de inschrijving voor de verjaardagspenning te heropenen tot en met 1 april 2017. Op het moment dat De Beeldenaar uitkwam, was nog niet begonnen met het gieten, dus gezien de belangstelling was een heropening
was geen probleem.
verlengd: olieverf in het klein
XII/2016
De tentoonstelling 'Ploos van Amstel | olieverf in het klein' is een week langer te zien, namelijk tot en met 24 december 2016. Voor alle informatie over locatie en openingstijden, bezoek de pagina tentoonstellingen op deze website.
een woord van dank
XI/2016
Een dankwoord van Jaap Ploos van Amstel: klik op de afbeelding (opent in nieuw venster of tab)
drie keer haarlems dagblad
XI/2016
Maar liefst 3 keer heeft Haarlems Dagblad aandacht besteed aan de verjaardag van Jaap Ploos van Amstel en de gebeurtenissen daaromheen: een dubbele pagina op 3 november 2016, de dag van zijn verjaardag, geschreven door Nuel Gieles, een fraaie foto op 14 november 2016 van de uitreiking van de koninklijke onderscheiding
in de Philharmonie, en een klein artikel op 17 november 2016 over de schenking van werken aan Teylers Museum [ afbeeldingen openen in nieuw venster of tab ]
een héél bijzondere middag in haarlem
XI/2016
De bijeenkomst ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Jaap Ploos van Amstel, alsook de officiële presentatie van het boek 'Ploos van Amstel - naast de avant-garde' was ronduit uniek en indrukwekkend! Bijna 200 vrienden, familieleden, collega's, oud-leerlingen, waren op 12 november 2016 naar de Philharmonie in Haarlem gekomen.
Het 'formele' deel van de middag was kort gehouden. Na een welkomstwoord en inleiding door Gerrit Bosch, voormalig conservator van de kunstcollectie van de Provincie Noord-Holland, sprak Ploos van Amstel de aanwezigen toe.
Jaap Ploos van Amstel spreekt in een afgeladen Blauwe Zaal van de Philharmonie
Mocht iemand nog in de veronderstelling leven dat een negentigjarige slechts achter de geraniums kan zitten, dan was dat na afloop niet meer het geval. In zijn toespraak maakte Ploos van Amstel meer dan duidelijk dat hij geenszins van plan is 'het rustiger aan te doen'.
Verder bedankte hij de mensen die de belangrijkste bijdragen hebben geleverd aan de totstandkoming van het boek: auteur Jan van Adrichem, fotograaf Ron Droomers, van de firma Coloron, Haarlem, en vormgeefster Annelies Mikmak, van Dharuba Vormgeving, Heino. Aan hen werden de eerste officiële exemplaren
van het boek uitgereikt, vergezeld van een exemplaar van
de door Frank Letterie gemaakt verjaardagspenning.
Jaap Ploos van Amstel, auteur Jan van Adrichem, en fotograaf Ron Droomers
Hierna werd door zijn zoon Floris Ploos van Amstel een bijzonder cadeau aangeboden: een losbladig Liber Amicorum, in twee fraaie (en zware) overslagdozen, met daarin bijdragen, in beeld en woord, van meer dan 100 vrienden, collega's, oud-leerlingen en anderen. Een indrukwekkend en ontroerend monument voor de rol die Ploos van Amstel in hun leven, scholing, vriendschap, heeft betekent.
Jaap Ploos van Amstel ontvangt van zoon Floris het Liber Amicorum; Gerrit Bosch kijkt toe.
Een vierde, onverwachte, spreker was Jos Wienen, burgemeester van Haarlem. Na een doorwrocht verhaal over leven en werk van Ploos van Amstel, was aan hem de eer om aan de jarige mede te delen dat het Zijne Majesteit had behaagd om Jaap Ploos van Amstel te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Burgemeester Jos Wienen en Jaap Ploos van Amstel na het opspelden van het lintje
Jonkheer Jaap Ploos van Amstel, Officier in de Orde van Oranje-Nassau
'Ploos van Amstel - naast de avant-garde'
door Jan van Adrichem
Waanders Uitgevers, Zwolle, 2016
144 pagina's, met kleur- en z/w-afbeeldingen
gebonden, linnen omslag, 21x23 cm
ISBN 978 94 6262 107 7
Prijs €
24,95
O.a. verkrijgbaar bij Kunstcentrum Haarlem, bij Kunstzaal Van Heijningen, in de boekhandel, rechtstreeks bij uitgever Waanders, en bij Bol.com
verjaardagsfeest en boekpresentatie
X/2016
Zaterdag 12 november 2016 is het zover: een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Jaap Ploos van Amstel en de officiële presentatie van het boek 'Ploos van amstel - naast de avant-garde'!
een drukbezochte verjaardagsopening bij kunstzaal van heijningen en de overhandiging van de verjaardagspenning door frank letterie
X/2016
Zaterdag 22 oktober vond in Kunstzaal Van Heijningen in Den Haag de drukbezochte opening plaats van de eerste van de reeks van drie verjaardagstentoonstellingen.
Deze tentoonstelling behelst ruim 20, veelal zeer recente, aquarellen van Ploos van Amstel, en aquarellen van drie door hem uitgenodigde mede-exposanten: Pien Hazenberg, Lau Heidendael en Titus Meeuws. De expositie wordt gecompleteerd
met de diersculpturen van Fiona Zondervan.
een overdonderde Jaap Ploos van Amstel en Frank Letterie (r) met de penning
Een heel bijzonder cadeau, een complete verrassing voor Ploos, kwam van beeldhouwer en goede vriend Frank Letterie, die een zeer fraaie verjaardagspenning heeft gemaakt, met aan de voorzijde een portret en profil van Ploos van Amstel, en aan de achterzijde onder meer de datum van Jaap's negentigste verjaardag.
"Atelier oost, Fourchas" - Lau Heidendael, aquarel, 67x75 cm
het boek 'ploos van amstel - naast de avant-garde' wordt nu gedrukt!
X/2016
Iedereen die wel eens betrokken is geweest bij de vervaardiging van een boek, kan het beamen: de laatste weken zijn altijd hectisch! Maar er is ook grote tevredenheid over het resultaat!
Alles is op tijd naar de drukker gegaan - Wilco Art Books in Amersfoort - en dat is niet in het minst te danken aan de bijdragen van de twee sponsoren van deze uitgave:
Annelies Mikmak van Dharuba Vormgeving heeft een prachtig ontwerp gemaakt voor het boek, net zo bijzonder als de uitgave uit 2008 die zij ook maakte. De samenwerking met haar was, gelijk de eerste keer, leuk en inspirerend, en heeft geleid tot iets zeer fraais.
Minstens zo prachtig was de bijdrage van Coloron, te weten Ron Droomers en Dick Knuth, die het leeuwendeel van de fotografie van de kunstwerken op zich heeft genomen. Ook voor hen geldt dat de samenwerking perfect was, net zo perfect als de kwaliteit van hun werk.
Om het maar eens heel duidelijk te stellen: Dharuba en Coloron worden van harte aanbevolen!
oproep en uitnodiging aan vrienden, collega's, oud-leerlingen en anderen
VII/2016
Zoals eerder op deze pagina gemeld, wordt de negentigste verjaardag van Jaap Ploos van Amstel gevierd, met drie tentoonstellingen, een boek, en een verjaardagsfeest! Voor het verjaardagsfeest, dat zal plaatsvinden in Haarlem op zaterdag 12 november 2016, des middags, willen we u graag uitnodigen. Nadere details zullen volgen, maar noteer alvast de datum!
Daarnaast willen wij u uitnodigen tot een artistieke bijdrage aan een losbladig liber amicorum, beter gezegd folia amicorum, dat bij zijn verjaardagsfeestje aan hem zal worden gegeven. Alle bijdragen, op formaat 30 x 40 cm (staand), zullen in een speciale cassette (zie afbeelding) worden aangeboden; of het nu formaat postzegel is of groter, gelieve het op dat formaat te ‘plaatsen’. Indien uw medium het
geschreven woord is, dan kan gezorgd worden voor een fraaie,
professionele afdruk op het gewenste formaat.
De ontwerpschets voor de cassete voor het liber amicorum / folia amicorum.
Dit liber amicorum dient een verrassing te zijn voor Jaap, dus uw discretie is gewenst! Jaap is geen computergebruiker - dat is goed nieuws voor zowel de computer als Jaap - en is niet op de hoogte van deze post op zijn eigen website.
Indien u mee wil doen aan het liber amicorum, of als u vragen heeft over feestje, tentoonstellingen of boek, stuur dan een mailtje naar ar verjaardag@ploosvanamstel.com.
het kroonjaar 2016
XII/2015
Het jaar 2016 wordt een bijzonder jaar voor Jaap Ploos van Amstel: het is, deo volente, het jaar waarin hij op 3 november zijn 90ste verjaardag hoopt te gaan vieren. Dat wordt natuurlijk gevierd in de traditionele zin, met een feestje in Haarlem, maar ook in de vorm van enkele tentoonstellingen, en het verschijnen van een boek.
Ploos van Amstel in zijn atelier, vergezeld van hond Laika, december 2015 (foto: Dorte Hopmans)
Indien u op de hoogte wilt worden gehouden van de verjaardagsactiviteiten, danwel indien u vragen of suggesties heeft hieromtrent, stuurt u dan een mailtje naar verjaardag@ploosvanamstel.com.
de 'kunst- en vliegwerk' agenda 2016
XI/2015
Ook voor 2016 is een Ploos van Amstel-agenda uitgebracht. Na het succes van de 'Rare Vogels'-agenda vorig jaaar, is nu voor 2016 een agenda uitgebracht met de titel 'Kunst- en Vliegwerk'.
Deze agenda bevat schilderijen en aquarellen van vliegers, een onderwerp waar Ploos van Amstel zich al jaren mee bezig houdt. Deze fraaie agenda is nu te bestellen voor €22,50.
Klik hier voor meer informatie en om deze agenda te bestellen.
Vers
van de pers: 'Influisteringen - een gotisch verhaal', 'van P.F. Thomése met
een tekening van Ploos van Amstel, over de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.
Deze bibliofiele uitgave, in een gesigneerde en genummerde oplage van 150,
is met de hand gezet en gedrukt door Nop Maas, uitgeverij De Korenmaat,
en is te koop voor € 20 via de Vereniging Vrienden van de Bavo.
les halles, de buik van parijs - een hernieuwde kennismaking
IV/2015
Op 19 april, bij de opening van de tentoonstelling 'Is Getekend' in de Vishal te Haarlem, verschijnt het boek 'Les Halles , de buik van Parijs'. Dit boek bevat tekeningen die Jaap Ploos van Amstel maakte in 1966 van les Halles, de Parijse markthallen, op basis van schetsen gemaakt in de zomer van 1965 en het najaar van 1966.
Zij werden destijds geëxposeerd bij Galerie Louise Eskens in Parijs, Rue Sainte-Anne, in 1968. De tekeningen waren
sinds 1968 niet meer geëxposeerd of getoond.
De reeks tekeningen is nu voor het eerst weer te zien. Ter gelegenheid daarvan is besloten tot het maken van dit boek, in een genummerde en gesigneerde oplage van 75 exemplaren. € 20,-
De tekeningen zijn geïllustreerd met teksten uit ‘Le Ventre de Paris’ (1873) van Emile Zola.
de figuratieven - een estafettetentoonstelling in pulchri studio
I/2015
In Pulchri Studio in Den Haag is van 24 januari t/m 5 maart de estafette-tentoonstelling De Figuratieven: 3 tentoonstellingen, 8 of 9 deelnemende kunstenaars, elk 2 weken durend, in de Voorhoutgalerie en de beide Klinkenberggalerie's. Bij deze tentoonstellingen is verschenen het boek 'De Figuratieven'.
Deze uitgave, 60 pagina's, full color, 21x21 cm, bevat informatie over en werk van alle 25 deelnemende kunstenaars, en is te koop voor €7,50 tijdens en na de tentoonstellingen bij Pulchri.
In 2012 verscheen in een genummerde en gesigneerde oplage het boek 'Rare Vogels', een verzameling Maraboe tekeningen van Ploos van Amstel, met een verhaal van P.F. Thomése.
Nu zijn vele van de bijzondere tekeningen uit 'Rare Vogels' opnieuw te bekijken in de 'Rare Vogels' agenda 2015! Deze fraaie en praktische agenda is nu te bestellen voor €22,50. Voor meer informatie over de agenda en hoe u deze kunt bestellen, klik hier. *** helaas, de agenda is uitverkocht, maar het ligt in de verwachting dat voor 2016 een nieuwe agenda zal worden uitgebracht! ***
In Pulchri hangen van Ploos van Amstel een reeks nieuwe, zeer recente tekeningen: verschillende voormalige KNGF aspirant-geleidehonden in meer en minder bevallige poses.
Ploos van Amstel aan het woord bij de opening in Pulchri Studio. (foto: Floris Ploos van Amstel)
De teksten die Ploos van Amstel sprak zijn hier te downloaden: klik hier voor het openingswoord bij 'Driestemmig', en klik hier voor het openingswoord bij de Nederlandse Kring van Tekenaars.
fotoboek 'karakters'
XI/2012
Zojuist verschenen: 'Karakters'. Fotograaf Date van Utteren maakte van 27 kunstenaars, allen lid van de Nederlandse Kring van Tekenaars, waaronder Jaap Ploos van Amstel, 3 foto's: de tekenende hand, het atelier, en de kunstenaar zelf. Daarnaast bevat het boek 54 tanka's (een Japanse dichtvorm) over het tekenproces, geschreven door Fredy Blom.
Enkele van de foto's uit dit boek zijn ook te zien op de tentoonstelling 'van potlood tot iPad' in CBK Amsterdam. Voor meer informatie over dit prachtige boek en hoe te bestellen, zie de website van Date van Utteren.
boekpresentatie 'rare vogels'
IV/2012
Op 28 april 2012 vond de drukbezochte presentatie plaats van "Rare Vogels', alsook de opening van de gelijknamige tentoonstelling in Kunstcentrum Haarlem. Niet bepaald de charme (...) van de maraboes maar hun karakteristieke presentie was
aanleiding voor Ploos van Amstel zich te verdiepen in deze rare vogels. Deze belangstelling leidde tot ruim dertig tekeningen en enkele
aquarellen. Op initiatief van Leo Duppen, directeur van Kunstcentrum Haarlem,
zijn deze werken vastgelegd in het boek 'Rare Vogels'.
De titel is van P.F.Thomése, die een prachtig, surrealistisch verhaal bij de tekeningen schreef
waarin tekenaar en schrijver elkaar lijken te treffen in hun gemeenschappelijke
Haarlemse locatie, het Ripperdapark. De opening cq. presentatie werd verricht door schrijver L.H. Wiener, die het voor elkaar kreeg om nog meer vliegende wezens te relateren aan het Ripperdapark.
Wiener en Ploos van Amstel, gezeten onder een ets van Heyboer, enkele ogenblikken voor Wiener het woord voerde.
(foto: Leo Duppen)
Alle werken werden tentoongesteld bij Kunstcentrum Haarlem, van 28 april t/m 26 mei 2012. 'Rare
Vogels' (48 pag., full color, soft cover) verschijnt in een genummerde oplage van 250 exemplaren welke door schrijver en tekenaar zijn gesigneerd.
Thomése luisterend naar collega Wiener
(foto: Leo Duppen)
(8 juli 2012) Het boek is volledig uitverkocht. Het is helaas niet meer mogelijk om te bestellen, noch bij Kunstcentrum Haarlem noch bij Ploos van Amstel.
Klik hier voor weergave van een artikel in Haarlems Dagblad (d.d. 26 april 2012) over boek en tentoonstelling 'Rare Vogels' door Wilma Klaver.
Klik hier voor weergave van een artikel in de Boekenbijlage van De Volkskrant (d.d. 5 mei 2012) over het boek 'Rare Vogels' door Arjan Peters, met als beoordeling
Klik hier voor weergave van een artikel door Hennie van de Louw in het Pulchri magazine (juli 2012) over het boek 'Rare Vogels' en de boekpresentatie.
afscheid van de jeanne oosting stichting
I/2011
Per 1 januari 2011 heeft Jaap Ploos van Amstel
afscheid genomen van de Jeanne
Oosting Stichting. Beeldend kunstenaar Jeanne
Bieruma Oosting (1898 - 1994) stelde in 1970 uit
haar persoonlijke middelen de Jeanne Oosting Prijs
in. Na haar overlijden in 1994 is de Jeanne Oosting
Stichting opgericht die de prijstoekenning
voortzet.
Ploos van Amstel was betrokken bij de Jeanne
Oosting Prijs vanaf 1990, en werd lid van het
bestuur toen de Jeanne Oosting Stichting werd
opgericht, eerst als secretaris en penningmeester,
en vanaf 2006 als voorzitter.
Ten afscheid ontving Ploos van Amstel van de
Stichting een 'cheque' te besteden aan kunst naar
eigen keuze.
Wendelien Schönfeld - Hôtel Turgot, De Kluis
De keuze is gevallen op de ronduit unieke werken
van Wendelien
Schönfeld, te weten houtsneden uit haar
reeks van Hôtel Turgot, het fraaie onderkomen
van de Fondation
Custodia van Frits Lugt. Van deze reeks
houtsneden is ook een boek
uitgegeven.
In 2005 begon voor Schönfeld de opdracht
die uiteindelijk resulteerde in een reeks van 10
houtsneden: de directeurskamer, de zalen van
Hôtel Turgot, de kluis, de bibliotheek, het
trappenhuis, de voordeur, de entrée en de
tuin. Uit deze reeks heeft Ploos van Amstel een
keuze gemaakt: twee als afscheidscadeau van de Jeanne
Oosting Stichting, en één als een
verlaat verjaardagscadeau van zijn zoon.
website nieuws
IV/2010
Wellicht niet helemaal toepasselijk op deze
pagina maar toch de moeite van het vermelden waard:
een nieuwe vorm voor deze website! Het werd tijd
voor een nieuws jasje voor ploosvanamstel.com. Er
is voor gekozen om opzet en inhoud niet
substantieel te wijzigen. Wel is er, gezien
verschillende internationale plannen, besloten om
ook een engelstalige versie online te plaatsen.
Jasper Johns, Flag, 1955 (detail)
De teksten zijn vertaald door Amanda Montalbano,
M.Ed. Daarnaast is de Stichting Jaap Ploos van
Amstel onlangs eigenaar geworden van de domeinnaam
www.ploosvanamstel.nl, via welk adres deze site
binnenkort ook bereikbaar is.
opening Achter De Zuilen,
Bloemendaal
IV/2010
foto: Floris Ploos van Amstel (c) 2009
Schrijver P.F.
Thomése en Ploos van Amstel,
buurtgenoten, bij de - ondanks het weer - goed
bezochte opening van de tentoonstelling 'Vlieg-
en Kunstwerk' van Ploos van Amstel en Joop
Hollanders in Achter de Zuilen, Bloemendaal.
Thomése verrichtte de opening. Leestip:
bezoek de website
van Thomése en geniet!
Wilhelmina Monumentaal
XI/2009
Op 6 november 2009 was de opening van de
tentoonstelling 'Wilhelmina Monumentaal' in Museum
Beelden aan Zee. In opdracht van De Hannema-De
Stuers Fundatie maakte Ploos van Amstel (1926) in
1984 een getekend verslag van het gietproces van
het beeld voor het Wilhelmina monument in Den Haag.
Dit resulteerde in een serie van 25 tekeningen, die
nadien over verscheidene collecties zijn verspreid.
Voor het eerst sinds lange tijd zijn alle
tekeningen weer bijeengebracht.
Bij de opening werd tevens gepresenteerd het
boek 'Wilhelmina Monumentaal'. Deze uitgave,
bestaande uit 2 cahiers in één band,
bestaat uit een herdruk van het gelijknamige boek
uit 1987, voorzien van nieuwe foto's van de werken,
en uit een cahier met daarin reproducties van de
tekeningen uit de reeks die Beelden aan Zee in haar
collectie heeft. Uitgegeven door TienStuks
en verkrijgbaar o.m. bij de museumwinkel van
Beelden
aan Zee.
Vrienden van het Gemeentemuseum
Maassluis
IX/2009
Op 26 september 2009 vond in het Gemeentemuseum
Maassluis de officiële overdracht plaats van
een speciaal door Ploos van Amstel gemaakt
stadsgezicht. Dit schilderij is gemaakt in opdracht
van de Vereniging van Vrienden van het museum, en
werd geschonken aan het museum ter gelegenheid van
de veertigste verjaardag van de vereniging.
Ploos van Amstel, het
schilderij, en museumdirecteur Marye van Rijnswou,
bij de opening van de tentoonstelling
foto: Jan Steehouwer (c) 2009
De overdracht vondt plaats op een feestelijke
dag bij de opening van een bijzondere
tentoonstelling die merendeels bestond uit werk
(portretten) dat was ingebracht door leden van de
vereniging. Klik
hier voor meer informatie over het museum.
boek 'Ploos van Amstel'
gepresenteerd
VII/2008
Bij de opening op 5 juli 2008 van de
tentoonstellingen 'een overzicht van 60 jaar' is
het eerste exemplaar overhandigd van het boek
‘Ploos van Amstel’ door Gerrit Bosch,
conservator van de kunstcollectie van de Provincie
Noord-Holland, en de initiator van deze
uitgave.
Ploos van Amstel ontvangt het eerste exemplaar uit handen van Gerrit Bosch
foto: Herman Zonderland (c) 2008
Dit boek, geschreven door Frans Duister, en
uitgegeven door Waanders, bevat meer dan 120
kleurreproducties van het oeuvre van Ploos van
Amstel. In zijn dankwoord sprak Ploos van Amstel
zijn grote dank en waardering uit voor alle
betrokkenen die dit project tot stand hebben
gebracht. Een bijzonder woord van dank ging uit
naar grafisch ontwerpster Annelies Mikmak, van
ontwerpburo Dharuba, voor de unieke samenwerking en
haar grote, waardevolle creatieve inbreng.
Ploos van Amstel signeert, zoon Floris Ploos van Amstel die de productie verzorgde
van het boek, drinkt wijn en kijkt toe
foto: Herman Zonderland (c) 2008
De opening/presentatie werd door bijna 300 man
bijgewoond, en er zijn tientallen exemplaren van
het boek aangeschaft. Deze werden nagenoeg allemaal
van een opdracht en handtekening voorzien door
Ploos van Amstel.
Ploos van Amstel spreekt een dankwoord uit
foto: Herman Zonderland (c) 2008
Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Pulchri
en bij Kunstzaal Van Heijningen; de prijs bedraagt
€ 29,95. Ook is het boek verkrijgbaar danwel te
bestellen bij de boekhandel (ISBN 97890 40084737),
alsook bij de SBK/Kunstcentrum Haarlem en bij
verschillende galeries. Ook is het mogelijk om het
boek online
te bestellen bij bol.com.
Steendrukkerij Obelisk
(vervolg)
XI/2007
Een erg goede en leuke video met uitleg over het
steendrukken, gemaakt door Lukas Jonkman, de zoon
van Wim en Gitty Jonkman van Steendrukkerij Obelisk
(zie verderop op deze pagina).
Henrick Ploos van Amstel &
Nicolaes Heinsius
XI/2007
Najaar 2007 verscheen bij de Avalon
Pers een bibliofiele uitgave van een bundeling
van twaalf brieven van Henrick Ploos van Amstel
(1618-1639) aan Nicolaes Heinsius (1620 -1681). Het
zijn brieven geschreven in het Latijn, uit de
periode 1635-1637. De vertalingen van de brieven
zijn van de hand van de classicus Frank Tichelman
(1924-1999).
De brieven zijn voorzien van een voorwoord en
toelichting van de hand van Hans Kristian Ploos van
Amstel. Het boek, 32 pagina's, 25 x 15 cm, met
oplage van 150 genummerde exemplaren, bevat tevens
een speciaal hiertoe vervaardigde vignetlitho, op
de steen getekend door Jaap Ploos van Amstel, en
afgedrukt door Wim Jonkman van Steendrukkerij
Obelisk.
De uitgave is, zolang de voorraad strekt, ook te
bestellen voor € 20,00 (incl. verzendkosten). Neemt
u hiervoor contact op via email: met ploosheinsius@kabelfoon.net
Steendrukkerij Obelisk
X/2006
Bij een opening van een tentoonstelling in
Bloemendaal in augustus 2006, werd Jaap Ploos van
Amstel uitgenodigd door één van de
exposanten en zijn echtgenote, Wim en Gitty
Jonkman, om eens een tijdje te komen logeren op het
Groningse platteland.
Ploos van Amstel en Wim Jonkman in de drukkerij
Deze uitnodiging was niet zomaar een social
call, maar een uitnodiging om samen te werken met
wellicht de beste steendrukker van Nederland, Wim
Jonkman. Jonkman, die in het eerste jaar van zijn
opleiding nog les heeft gehad van Ploos van Amstel,
staat voor wat betreft zijn artistieke en
technisch-ambachtelijke vaardigheden in de
lithografie op eenzame hoogte.
Voorafgaand aan het bezoek had Ploos van Amstel
verschillende reeksen schetsen uitgezocht van
onderwerpen die wellicht zich er voor zouden lenen
op steen gezet te worden. Jonkman had 3 stenen
geprepareerd, waarna Ploos van Amstel het gevecht
aanging: gevecht omdat hij opnieuw zeer moest
wennen aan deze vorm van werken. De eerste 2 stenen
lukten prima, waarna hij naar eigen zeggen de derde
steen "vakkundig wist te verprutsen". Jonkman heeft
daarop deze steen opnieuw geprepareerd, waarna een
beperkt aantal afdrukken is gemaakt van alle 3
stenen.
Wim en Gitty Jonkman
In een artikel over Kokoschka voor het
tijdschrift Kunstbeeld schreef Ploos van Amstel:
"De beginselen van het vak kan door iedere vakman
worden aangeleerd, maar op een hoger niveau legt de
artistieke kwaliteit en het persoonlijk inzicht van
de meester gewicht in de schaal." Dat is meer dan
duidelijk in het geval van Jonkman wiens
persoonlijk inzicht en artistieke kwaliteiten
gecombineerd gaan met innovatiedrang en
internationaal erkende expertise.
Ploos van Amstel met het eerste exemplaar van de derde prent
Een deel van de resultaten van deze vruchtbare
samenwerking, 3 prenten waarvan één
meerkleurendruk, is te vinden op de grafiek pagina
van deze website. Het is de bedoeling van Wim en
Gitty Jonkman om in de toekomst meer samenwerkingen
op te zetten met deze vorm van 'artist in
residence'; zie hiervoor de
website van Steendrukkerij Obelisk.
Onder het motto "Vriendjes worden?" zijn het
Rijksmuseum en Quote in zaken gegaan. Op 18 oktober
2006 lanceerden het Rijksmuseum en Quote een
gezamenlijk tijdschrift over de rijken van de
zeventiende eeuw: de 'Quote 250 van rijkste
Nederlanders van de gouden eeuw’.
De bruiloft van Adriaen Ploos van Amstel en Agnes van Bijler, 1616, door Willem
Cornelisz. Duyster
Collectie Rijksmuseum, Amsterdam
Dit even unieke als eenmalige tijdschrift werd
passend gelanceerd, in het Rijksmuseum, na
sluitingstijd, met als doel vrienden te werven voor
het Rijks. In een artikel in deze speciale uitgave
is ook opgenomen een gesprek met Jaap Ploos van
Amstel, nazaat van de nr 232 van de lijst Adriaan
Ploos van Amstel, waarvoor o.m. onderstaande foto
gemaakt werd.
foto: Martijn Steiner Lovisa / Quote (c) 2006
VPRO's de avonden
V/2006
Op 23 mei 2006 werd in het VPRO programma De
Avonden aandacht besteed aan de sloop van het Raaks
complex in Haarlem, mede aan de hand van en naar
aanleiding van een reeks min of meer topografische
tekeningen van Ploos van Amstel hierover.
In de rubriek 'Steen Voor Steen' bekeek
programmamaker Marten Minkema samen met Ploos van
Amstel het Raaks-terrein waar na de vernietiging
van o.m. de toenmalige HBS-A nu de parkeergarage
aldaar werd gesloopt, en brachten zij een bezoek
aan het Noordhollands Archief in Haarlem, waar met
archivaris Alexander de Bruin werd gesproken over
doel en belang van een artistieke weergave van en
visie op stedebouwkundige geschiedenis.
de restanten van de parkeergarage (foto VPRO website De Avonden)
De Avonden - VPRO Radio; Steen Voor Steen,
Marten Minkema; 23 mei 2006
U kunt dit onderdeel van de uitzending (22 MB,
duur: 24 minuten) ook hier
als mp3 downloaden